دسته‌ها
پسیو

کدام دسته بندی کابل اترنت مناسب شبکه من است؟

یک محقق شرکت زیراکس پارک واقع در کالیفرنیای آمریکا سیستم پر سرعتی به نام اترنت را اختراع کرد. اختراع باب مت کالف در سال1973 انقلابی در بالابردن سرعت اشتراک گذاری منابع و داده ها در سراسر دنیاست زیرا که امروزه فناوری اترنت در خانه ها و انواع مشاغل صدها دستگاه را به هم متصل می کند. این مقاله از مجله شبکه ارغوان انواع کابل های اترنت را که زیرساخت بسیاری از شبکه های سیمی را تشکیل می دهند را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.

چهار ویژگی در خرید کابل اترنت را در نظر بگیرید!

اگر از کابل اترنت چیزی نمی دانید و می خواهید برای اولین بار کابل اترنت بخرید، بر روی این چهار ویژگی ارزشمند تمرکز کنید.

سرعت انتقال داده

در هر ثانیه مقدار داده ای مشخص توسط کابل های اترنت منتقل می شود. برای مثال وقتی می گوییم 100 مگابیت در ثانیه یعنی کابل اترنت 100 میلیون بیت در ثاینه را منتقل می کند. سرعت کابل ها در شبکه های اداری توسط دستگاه هایی نظیر سوئیچ تعیین می شود. اگر در خانه از کابل اترنت استفاده می کنید کابلی را انتخاب کنید، که از سرعت اینترنت شما پیروی کند. برای مثال کابل های رده بندی شده کابل Cat5e یا کابل Cat6 از کابل هایی هستند که سرعت انتقال داده مشخصی دارند.

روکش کابل اترنت، محافظی امن

برای اینکه هادی کابل اترنت در برابر تداخلات الکترومغناطیسی ناشی از خطوط برق(EMI) یا دستگاه های بزرگتر و نور فلورسنت در امان باشد از نوعی روکش یا محافظ خاص استفاده می شود. این روکش حتی می تواند از تداخل هادی های هر کابل دیگری که به صورت موازی با کابل اترنت قرار دارد نیز محافظت می کند.

طول کابل اترنت

بیشترین طول کابل اترنتی که بکاربرده می شود درحدود 295 فوت یا به عبارت دیگر 90 متر است.

محل نصب

روکش کابل های شبکه برای ایمنی در برابر حریق رتبه بندی می شوند. فضاهای هوایی که در بین طبقات وجود دارند یکی از مکان های مناسب برای کابل کشی است. از در جه بندی های کابل ها که نشان دهنده میزان اشتعال کابل است می توان به (CMR) یا (CMP) اشاره کرد. این درجه بندی ها بر اساس مکان نصب که می تواند در فضاهای بین دیوارها یا طبقات باشند به (پلنوم ها یا رایزرها) تعریف می شوند.

انواع کابل شبکه اترنت

برندهای زیادی در بازار وجود دارد که انتخاب را برای خریداران سخت می کند. ظاهرا همه شبیه هم هستند ولی در واقع تفاوت اصلی در همین جاست. فروشگاه شبکه ارغوان با تیم قوی مهندسان تحصیلکرده، قابل اطمینان و اثبات شده شما را درمسیر خرید کابل های اترنت کمک می کند. محصولاتی که توسط فروشگاه تجهیزات شبکه ارغوان به فروش می رسد تحت کنترل دقیق قرار می گیرد. استانداردهای کیفیت ایمنی و عملکرد را عرضه می کند و محصولات ارائه شده را با ضمانت نامه های معتبر معرفی می کند.
دسته بندی کابل اترنت

کابل های شبکه بر 3 اساس اندازه گیری و دسته بندی می شوند:

  • پهنای باند بر حسب مگاهرتز
  • حداکثر سرعت داده بر حسب مگابیت بر ثانیه
  • روکش کابل

این دسته بندی ها که مخفف کلمه “Category” هستند عبارتند از:

کابل Cat1

این دسته بندی کابل اترنت به دو جفت کابل بدون محافظ که به دور هم پیچ خورده بودند اشاره دارد. قدیمی ترین سیم کشی برای سیستم های تلفن صوتی در خانه ها و ادارات بود.

کابل Cat2

کابل‌ شبکه رده 2 قابلیت ارتباطات صوتی و داده‌ای را داشت و عمدتاً در دهه 1980 برای شبکه‌های حلقه توکن IBM استفاده می‌شد. سرعت انتقال داده 4 مگابیت بر ثانیه را پشتیبانی می کند.

کابل Cat3

کابل‌ شبکه دسته 3 که در اوایل دهه 1990 معرفی شد، دارای چهار جفت پیچ خورده بود و اولین کابلی بود که از شبکه‌های اترنت 10BaseT و همچنین ارتباطات صوتی دیجیتال پشتیبانی می‌کرد. هنوز هم در ساختمان‌های قدیمی‌تر یافت می‌شود، اما سرعت داده ۱۰ مگابیت در ثانیه، برای شبکه‌های مدرن بسیار کند است.

قبل از معرفی ادامه دسته بندی کابل های اترنت دو مقوله پهنای باند و سرعت انتقال داده را با هم مقایسه می کنیم تا بتوانیم بین کابل ها بهترین کابل را با بالاترین سرعت انتخاب کنیم زیرا هدف اصلی اختراع کابل اترنت افزایش سرعت انتقال داده است.

پهنای باند چه ارتباطی با افزایش سرعت انتقال داده دارد؟

یکی از ویژگی های کابل اترنت پهنای باند یا فرکانسی است که سرعت چرخش سیگنال ها در هر ثانیه را اندازه گیری می کند. 1 مگاهرتز برابر 1 میلیون سیکل در ثانیه است. برای مثال کابل Cat5 می تواند تا 100 میلیون سیگنال در ثانیه یا 100 مگاهرتز را مدیریت کند. در حال حاضر کابل اترنت Cat8 2 گیگاهرتز سیگنال در ثانیه را پشتیبانی می کند که 20 برابر بیشتر از Cat5 است.

در حقیقت هر چقدر فرکانس بیشتر باشد تعداد بیتی از صفر تا 1 ثانیه(سرعت انتقال داده در هر ثانیه بیت است) افزایش پیدا می کند. کابل های اترنت Cat5 می تواند در هر 100 مگابیت 100 مگاهرتز را انتقال دهد. همچنین کابل های اترنت در رده بندی بالاتر نظیر Cat8 دیتاها را رمز گذاری کرده در نتیجه تعداد بیت بیشتری در همان میزان از زمان منتقل شود. فرکانس و در ادامه سرعت انتقال می تواند افزایش یابد به شرطی که سیم گیج های(gauge) رسانا ها را افزایش یا به رسانا پیچ بیشتری بدهیم و یا اینکه به هر رسانایی محافظی را اضافه کنیم.

Cat4

کابل اترنت رده بندی 4 به دلیل اینکه هزینه تعویض گرانی دارد کمتر استفاده می شود. برای شبکه های حلقه توکن IBM استفاده می شد و سرعت انتقال داده آن برابر 16 مگابیت بر ثانیه بود.

کابل Cat5

این کابل دارای سرعت انتقال داده تا 100 مگابیت بر ثانیه است. اولا این کابل می تواند داده ها، ویدئو و سیگنال های مخابراتی را تا 100 متر توزیع کند و برای شبکه های استاندارد پر سرعت 10BaseT و100BaseT استفاده می شود. ثانیا سازندگان این کابل می گویند که می تواند تا 1 گیگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشد. ثالثابرای افزایش سرعت انتقال اینکابل باید تعداد بیشتری از کابل ها را به هم پیچ دهند و یا روکش های آن ها را در برابر تداخلات افزایش دهند. نهایتا برای جلوگیری از تداخلات، تعداد پیچش کابل بیشتر شود. Cat5e برای نصب شبکه با نرخ زیر گیگابیت توصیه می شود.

 

 Cat6

کابل Cat6 پهنای باند و سرعت انتقال داده بیشتری را تا 1 گیگابیت بر ثانیه در 100 متر را فراهم می کند. در واقع پهنای باند بالاتر و محافظ مقاومتر سرعت را تا 10 گیگابیت در ثانیه ارائه می دهد. از طرفی کابل شبکه Cat6 دارای یک جداکننده فیزیکی به نام اسپلاین(spline) است که بین چهار جفت سیم برای کاهش تداخل قرار می گیرد و یک محافظ از جنس فویل که برای کاهش تداخلات الکترومغناطیسی بکار می رود. البته کابل شبکه Cat6 a یک کابل رده 6 است که کامل تر شده و پهنای باند تا 500 مگاهرتز را ارائه می دهد.

 Cat7

کابل های Cat7 دارای کانکتورهای اختصاصی GG45 و محافظ قوی هستند. کابل اترنت Cat7a تکمیل شده Cat7 است وقتی کابل طول 50 متر دارد سرعتی بالغ بر 40 گیگابیت برثانیه و در طول 15 تا 100 گیگابیت در ثانیه را ارائه دهد. این کابل توسط IEEE یا TIA/EIA تایید نشده است.

Cat8

کابل Cat8 دارای پهنای باند تا 2 گیگاهرتز (2000 مگاهرتز) بیش از 30 متر و سرعت انتقال داده تا 40 گیگابایت است. برای ارتباط بین هر دستگاهی در شبکه 25 گیگابایتی T یا 40 گیگابایتی T ایده آل است. رسانای این کابل در فویل پیچیده شده‌اند تا عملاً تداخل را از بین ببرد و سرعت داده بالاتری را ارائه می دهد. این ویژگی باعث شده است از گی ج (gauge) استفاده شود. حال آن که گی ج بسیار سنگین و سفت و سخت است به صورتی که نصب در محیط کوچک و تنگ را دشوار می کند. برای نصب آن ها از اتصالات RJ45 استفاده می کندکه با استانداردهای قبلی سازگار است.

جدول زیر اطلاعات جامعی از دسته بندی کابل های اترنت، حداکثر سرعت انتقال داده ها، پهنای باند، مسافت و کاربردها است.

کاربرد

حداکثر مسافت پهنای باند حداکثر سرعت انتقال داده دسته بندی Category

خطوط تلفن و مودم

0.4 مگاهرتز 1 Mbps

Cat1

تلفن محلی و سانترال

4 مگاهرتز 4 Mbps

Cat2

10BaseT Ethernet 100 m (328 ft.) 16 مگاهرتز 10 Mbps

Cat3

Token Ring 100 m (328 ft.) 20 مگاهرتز 16 Mbps

Cat4

100BaseT Ethernet

خانه های مسکونی

100 m (328 ft.) 100 مگاهرتز 100 Mbps

Cat5

Gigabit Ethernet

ساختمان های تجاری

100 m (328 ft.) 100 مگاهرتز 1 Gbps

Cat5e

Gigabit Ethernet in

دیتاسنتر و ساختمان تجاری

100 m (328 ft.)

10Gb at 37 m (121 ft.)

250 مگاهرتز 1 Gbps

Cat6

10 Gbps زیر ساخت

100 m (328 ft.) 500 مگاهرتز 10 Gbps

Cat6a

10 Gbps زیر ساخت

100 m (328 ft.) 600 مگاهرتز 10 Gbps

Cat7

10 Gbps زیر ساخت

100 m (328 ft.)

40Gb at 50 m (164 ft.)

1000 مگاهرتز 10 Gbps

Cat7a

25 Gbps/40 Gbps

زیر ساخت

30 m (98 ft.)

2500 مگاهرتز

25 Gbps (Cat8.1)
40 Gbps (Cat8.2)

Cat8

 

چه نوع کابل اترنت برای شبکه خانگی خود بخرم؟

حتی اگر با سریعترین روتر مانند روتر سریعWiFi6 هم بخواهید به اینترنت دسترسی پیدا کنید نیاز به پهنای باند خواهید داشت. در حال حاضر سریعترین اینترنت با سرعت دانلود 1 گیگابیت در ثانیه (1000 مگابیت بر ثانیه) توسط اپراتورهای بزرگ موجود، ارائه می شود. در صورتی که به اینترنت پرسرعت دسترسی دارید کابل Cat6a بسیار مناسب است. البته کابل Cat5e نیز سرعت دانلود اینترنت تا یک گیگابیت را ارائه می دهد و نسبت به به کابل Cat6a ارزانتر است. از طرفی چون کابل Cat5e نازک است نصب آسانتری دارد.

طول کابل اترنت

هر چه قدر طول کابل اترنت طولانی تر باشد سیگنال مجبور است که در طول کابل درازتر حرکت کند و در حین حرکت ضعیف می شود و آن قدر ضعیف که دیگر قابل تشخیص نیست. همچنین تداخلات ناشی از جریانات الکتریکی و فرکانس های رادیویی نیز باعث تضعیف سیگنال ها می شود. بدین منظور استفاده از کابل های محافظ برای کم کردن نویز در فاصله های بیشتر بهتر است.

حداکثر طول کابل اترنت

حداکثر طول کابل اترنت Cat5e یا Cat6 حدود 295 فوت (90 متر) است و با احتساب کابل پچ که در دو سر به کابل اصلی اضافه می شود مجموع 328 فوت یا 100 متر مناسب ترین طول کابل شبکه است. اگر طول کابل شبکه از 100 متر بیشتر شود سرعت کمتر و اتصال دچار مشکل می شود. هرچند که اگر کابل با کیفیت تر شود، می تواند حرکت سیگنال را در بیش از 100 متر پشتیبانی کند اما سرعت انتقال کاهش می یابد.

درجه بندی روکش کابل اترنت

بدیهی است که روکش کابل شبکه یک محافظ از هادی کابل است که آن را از آسیب های فیزیکی و تغییرات آب و هوایی محافظت کند. همچنین این روکش کابل شبکه است که کابل را از رطوبت و اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند. هنگام نصب کابل شبکه در دیوارها، سقف ها و زیر زمین باید از کابل هایی استفاده کرد که الزامات کد محلی را رعایت کنند. کابل های برق نیز باید کد ملی برق محلی داشته باشند. اگر از کابل شبکه ای که این رتبه بندی را رعایت کند در هنگام آتش سوزی این کابل دیرتر از بین می روند و دود سمی کمتری از خود تولید می کند.

به طور کلی سه درجه بندی اساسی برای کابل شبکه و کابل های برق وجود دارند که عبارتند از :

  •  روکش کابل با درجه بندی CM/CMG: غالبا برای سیم های مخابراتی و در پچ کابل های معمولی بکار گرفته می شود.
  • رایزرRiser (CMR): در فضاهای عمودی در بین دیوار ها و طبقات برای کابل از این درجه بندی روکش کابل استفاده می کنند.
  • پلنوم:Plenum (CMP) فضاهای هوایی که در بالا و پایین طبقات وجود دارند که معمولا در این طبقات کانال های گرمایش و تهویه هوا و در پایین کف اتاق وجود دارد هنگام کابل کشی باید روکش کابل های اترنت از این درجه بندی استفاده کنند.

آنچه در این مقاله گذشت

در این مقاله به طور خاص چهار ویژگی اصلی در انتخاب کابل شبکه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. خصوصا ویژگی هایی نظیر نرخ انتقال داده، طول و جنس روکش کابل شبکه و مکان نصب کابل ها به شما کمک می کنند که بهترین نوع کابل اترنت را خریداری کنید. انواع رده بندی کابل با ویژگی های اصلی سرعت، حداکثر طول کابل شبکه و محافظ هادی کابل اترنت می تواند شما را در خرید کابل کمک کند. گاهی اوقات دانستن نکات اصلی کار وقت گیری است لذا بهترین راه مشاوره با شبکه ارغوان است. به علاوه فروشگاه تجهیزات شبکه ارغوان به شما در خرید کابل شبکه کمک می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خروج از نسخه موبایل